Haptonomische begeleiding

Haptonomische Individuele begeleiding
Zwangerschapsbegeleiding
Postnatale begeleiding

De begeleidingen kunnen doorgaan in Nederlands, Frans, Engels en Spaans.

Haptonomische Individuele begeleiding

Dichter bij jezelf en de ander, in verbondenheid en in autonomie.

Voel je de behoefte om jezelf beter te leren kennen, dichter bij jezelf te blijven in je dagelijkse leven en in contact met je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, …?
Vanuit de haptonomische benadering nodig ik je uit om een vertrouwensband aan te gaan met mij als begeleider/therapeut om zo in contact te komen met jezelf, voelbaar en tastbaar. Zo word je je bewust welke natuurlijke vermogens je als mens hebt om je te openen in contact met de ander/de wereld, en zo jezelf op een heel andere manier te beleven dan je gewoon bent.

Haptonomisch contact is diep bevestigend, ‘je mag helemaal zijn wie je bent met alles wat je voelt, denkt,…’ Dat op zich voelt al enorm ondersteunend. In dit bevestigende samen-zijn, ontstaat een heel veilige ruimte waarbinnen diepgaande begeleiding en/of therapie mogelijk is naargelang wat zich aandient en waar je klaar voor bent.

Verloop

Na een eerste kennismakingsgesprek, laat ik je in een 4-tal introductiesessies kennismaken met wat de haptonomische benadering voor jou kan betekenen. Zo gaan we samen op weg, zolang het voor jou goed/nodig voelt. 

Indicaties

 • Onzekerheid
 • Laag zelfbeeld
 • Rouw
 • Depressie
 • burn-out

Je wil meer contact met je zelf / je lijf

je wil beter leren omgaan met stress / piekeren / fysieke en emotionele pijn, …

je hebt behoefte om je meer verbonden te voelen

je wil je grenzen beter leren kennen én durven aangeven

Haptonomische pre- en postnatale begeleiding van ouders en kind

Tijdens de zwangerschap

Als koppel kom je bij mij, meestal rond 16-18 weken (vroeger of later kan ook), om de zwangerschap echt meer samen te beleven en samen contact te maken met jullie kindje in de moederschoot. De rol van de papa is hierin evenwaardig aan die van de mama. Dit ‘samen’ tussen mama en papa, wat veiligheid geeft aan jullie kindje, staat centraal in deze begeleiding. De man krijgt heel veel mogelijkheden om zijn vrouw te ondersteunen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, en ook erna. De man blijft dus niet aan de zijlijn staan: mama en papa doen het samen! Deze begeleiding omvat veel meer dan enkel zwangerschapsbegeleiding. Mama leert op een heel andere manier omgaan met pijn, geholpen door haar partner. Dit geeft een groot gevoel van zelfvertrouwen naar de bevalling toe, voor zowel mama als papa. De haptonomische benadering nodigt jullie uit zélf te voelen wat goed is voor jullie en jullie kindje en om elkaar en jullie kindje de diepe tedere bevestiging te geven waardoor elke mens zich helemaal bemind en bevestigd voelt.

Na de geboorte / in de postnatale periode

 • Hoe vinden jullie (mama en papa) elkaar zo snel mogelijk terug?
 • Hoe verliep de bevalling?
 • Indien nodig, verwerking van bevallingstrauma.
 • Hoe draag je je kindje, hoe ondersteun je hem/haar in zijn/haar eigen mogelijkheden reeds van bij de geboorte. Baby’s kunnen al veel meer zelf dan we denken…
 • Hoe vind je je weg als ouder?

Haptonomische postnatale begeleiding van mama en/of papa

Je kan bij mij ook terecht voor enkel haptonomische postnatale begeleiding (je hoeft de prenatale begeleiding niet gevolgd te hebben). Papa en/of mama kunnen samen bij mij terecht of individueel. In de postnatale periode kan ik ook aan huis komen als je niet tot bij mij geraakt. De haptonomische benadering raakt je op zo’n manier dat je voelt dat je er niet alleen voor staat, dat je er helemaal mag zijn zoals je bent. Het voelt heel geruststellend.

 • Hoe vinden jullie ( mama en papa) elkaar zo snel mogelijk terug?
 • Hoe verliep de bevalling?
 • Indien nodig, verwerking van bevallingstrauma
 • Hoe vind je je weg als ouder?
 • Hoe draag je je kindje, hoe ondersteun je hem/haar in zijn/haar eigen mogelijkheden reeds van bij de geboorte. Baby’s kunnen al veel meer zelf dan we denken…

Ondersteuning bij moeilijke/overweldigende babytijd én extra ondersteuning bij postnatale depressie, ook postpartum depressie genoemd (naast dokter/psychiater,..). Wist je dat papa’s ook een postnatale depressie kunnen krijgen?

 • De periode na de geboorte kan heel heftig zijn.
 • Je wereld staat op zijn kop.
 • Je wordt overweldigd door emoties die je nog niet kende.
 • De band opbouwen met je kindje blijkt helemaal niet vanzelfsprekend.
 • Je denkt dat je helemaal niet goed kan zorgen voor je kindje.
 • De band met je partner voelt heel anders, je vindt elkaar soms moeilijk terug.

Bevallingstrauma

Ondersteuning bij verwerking van een bevallingstrauma, zowel natuurlijk als met keizersnede. Een natuurlijke bevalling kan best heftig en traumatiserend zijn. Samen met je partner of enkel samen met mij, kunnen we dit trauma een plaats geven en verwerken. Bij een keizersnede is er heel dikwijls een trauma bij zowel mama (en papa) als baby. Samen met je partner of enkel samen met mij kan je/ kunnen jullie dit een plaats geven en verwerken.

Voor wie?

Koppels
Zwangere koppels: mama en papa samen (niet in groep)
Koppels die elkaar terug willen vinden in de postnatale periode / babytijd / kindertijd: hoe blijven we onze ‘samen’ voeden?
Hoe groeien we in onze rol als ouders?

Mama / Papa individueel
Hoe ervaar ik mezelf in mijn nieuwe hoedanigheid als ouder?
Extra ondersteuning bij postpartum depressie (naast dokter / psychiater,..): wist je dat papa’s ook een postnatale depressie kunnen krijgen?
Zwangere mama met behoefte aan ondersteuning.

Je bent zwanger en wil graag de zwangerschap meer samen beleven met je partner

je bent zwanger en je wil jezelf graag als koppel voorbereiden op de arbeid en geboorte

je wil als koppel elkaar terugvinden in de postnatale periode

Je voelt je onwennig in je nieuwe rol als ouder en je hebt behoefte aan een veilige plek om vrij te ventileren en te delen (zowel als koppel als individueel)

Je hebt een postnatale depressie (zowel mama als papa kunnen dit krijgen) en voelt de behoefte aan extra ondersteuning naast dokter/psychiater, …

Wil je graag nog iets meer weten over Haptonomie?

Marjan Ghyssaert

website door MAAR

PRAKTIJKADRES
Venneborglaan 172
2100 Deurne
Routebeschrijving